Harika Düğün Fotoğrafları için 5 ipucu

Merhabalar

Mehmet Kara ben Düğün fotoğrafçısıyım , Mersin , Tarsus , Adana ve Kapadokya da çekimler yapıyorum.

Eğer bu yazıyı okuyorsanız yakında düğününüz var demektir , bunun için şimdiden bir ömür boyu mutluluklar dilerim 🙂

Gelelim düğün fotoğraflarınızda nasıl harika görünürsünüz ? Her yıl yüzlerce çiftin , onbinlerce fotoğrafını çeken birisi olarak , bunun sırları nelerdir size 5 ana başlık altında kısa bir yazı halinde derledim.

 

1- Kuaför 

 

Kuaförün etkisi kesinlike çok büyük ,  öyleki kuaförden çıkan bir gelin , fotoğraf çeken kişi ile karşı karşıya gelmeden fotoğraflarda nasıl çıkacağını biliyor. Çünkü istediğini yaptıramayan gelin ,kuaförden çıktıktan sonra çok mutsuz ve ne yazıkki modu çok düşük oluyor,  buda fotoğrafların iyi ve ya kötü çıkmasını belirleyen bence en önemli faktörlerden birisi. Bizim ile çalışmak isteyen tüm çiftlerime aynı uyarıyı yapıyorum. Lütfen kuaförünüzü iyi seçin , istediklerinizi yapabilecek olduğundan emin olun. Şimdi size çekim esnasında başımıza gelen bir olaydan bahsetmek istiyorum. Çiftimiz ile ilk çekim noktasında buluştuk , daha fotoğraf makinesini çantadan çıkarmamıştıkki,  Nuran  gözleri dolmuş bir şekilde ,Mehmet fotoğraflarım iyi çıkmayacak biliyorum dedi . Daha ne olduğunu anlamadan gerisini Nuranın  kendisi getirdi ,  kuaför ne yazıkki istediğimi yapamadı ve morelim çok bozuk , ağlamamak için kendimi zor tutuyorum dediğini çok iyi hatırlıyorum. O çekimde Nuran`nın takma kirpiklerinden birisi ne yazıkki çekim esnasında düştü ve biz onu dijital ortamda eklemeye çalıştık ,fakat o anki yaşadıklarımı hiç unutmayacağım sanırım. Bu yüzden lütfen kuaförünüzü iyi seçiniz.  İyi bir kuaför ile çalışmış bir başka gelin ise inanın enerjisi çok yüksek ve kendisine güveni yüksek bir şekilde iyi olacak diyebiliyor bunu yüzlerce kez deneyimledim. 🙂

 

2-  Fotoğrafçı ve Tarzı

 

Bugünün düğün fotoğrafçıları inanın kötü çekmiyor , ben dahil 🙂 Bence herkesin kendisine has bir tarzı ve o tarzı beğenen bir kitlesi var.  Onun için size tavsiyem hangi tarz fotoğraf sevdiğinizi iyi bilmeniz gerekiyor. Bazı fotoğrafçılar doğal kareler yakalarken bazıları ise kurgusal kareler yakalamayı seviyor. Bu tamamen fotoğrafçının tarzı ile ilgili bir durum. Tarzınızı belirlediniz ve istediğiniz tarzda çeken bir fotoğrafçıda buldunuz , sırada fotoğrafçınız ile enerjiniz tutuyor mu? Birde buna bakmanız gerekiyor , çünkü çekim günü 4 ile 6 saat arası vakit geçireceksiniz ve size poz verdirecek , konuşacak , istekleri olacak , bazen koşturacak zıplatacak vs vs iletişim kalitenizin çok üstün olması şart. Bizle çalışan çiftler ile  ilk yarım saat içinde iyi bir arkadaş ve yıllarca tanışıyormuşuz gibi olmak için elimizden geleni yaparız. Bizle çalışan çiftlerin memnun olmasında yatan en büyük sır bu.  Daha sonra fotoğrafçının teknik yaklaşımı , kompozisyon , kullandığı ekipmanlar ve diğer binlerce teknik unsur, bunları es geçiyorum fotoğrafçınızı beğendiyseniz genelde bunlar iyi demektir.

3- Gelinlik ve Elbise

 

Gelin olmak zor olsa gerek 🙂 Seçilecek ve karar verilecek o kadar çok şey var ki ,  gelinlik sizce fotoğrafın iyi ve ya kötü çıkmasını etkiler mi ? Yada gelinlik ile istediğiniz her pozu verebilir misiniz ? Ben sizin yerinize hemen cevaplayayım , gelinlik yürümenizi ayakta durmanızı bile etkileyecek. Tarzım gereği çok kabarık gelinlikleri sevdiğimi söyleyemem.  Tarlatansız veya çok kabarık olmayan gelinlikler , fotoğraflarda sizin daha estetik ve fotojenik olmanızı sağlayan önemli bir faktör.  Onun için kabarık olmayan bir gelinlik seçmeniz sizin için iyi olacaktır. Gelelim elbise konusuna ,  artık son zamanların yükselen trendi , neredeyse tüm çekimlerimizi gelinlik ve elbise ile yapıyoruz ve çokta memnunum bu durumdan . Çünkü Gelinlik ile çekilmesi imkansız fotoğraflar var , bunlardan mahrum kalmak beni de çiftide üzüyor esasında. Gelinlik ile yürüyemezken elbise ile koşarken fotoğrafınız olabilir. Tarlatanlı veya kabarık gelinlikler ile oturmak ve yatmak gibi klişe pozlar bizde yok 🙂 Neden yok çünkü gözüme estetik gelmiyor , kabarık bir gelinlik ile sizi kuma yatırsa fotoğrafçı nasıl hissedersiniz? Kötü değil mi ? Bu yüzden elbise güzel, birde uçuş uçuş olan modellerden seçtiğinizde yüzlerce benzersiz doğal fotoğraflarınız olacak. Elbise ile çekilmiş yüzlerce fotoğrafı instagram hesabımızdan bulabilirsiniz. Gelinlik ile daha ağır resmi fotoğraflar çekilir iken elbise ile daha doğal kareler yakalamak mümkün.

4- Pozlar

 

Poz konusuda ülkemizde çok yaratıcı meslektaşlarım var 🙂 Tren geçerken damat geline treni gösteriyor ve gelin trene bakıp şaşırma ifadesi ile gülümsüyor , bunun gibi yüzlerce örneğini hayretle izliyorum. Bu kadar olaya yönetmen edası ile yaklaşmaya gerek yok aslında  🙂 belli başlı pozlar var ve yüzlerce yıldır kullanılan pozlar bunlar,  birde fotoğrafçının  biraz yaratıcı yönü varsa arka planı değiştirerek,  kamera açısı ve lensini değiştirerek , sadece 5 asil poz ile birbirine benzemeyen binlerce fotoğraf üretebilir. Kullandığım pozları görmek için instagram profilimide ziyaret edebilirsiniz.

 

5- Mekan ve Aksesuar

 

Düğün fotoğraflarında aksesuarlar her geçen gün artarak kullanılmaya devam ediyor. Çadır  , Gitar , keman , yan flüt vs vs yüzlerce örneğini bulabilirsiniz. Arkadaşlar bu aksesuarlar gözünüze güzel gelebilir fakat 10 yıl sonra bu fotoğraflar size komik gelecek. Belkide çocuklarınız size gülecek ve anne ya o cadır ne ? Yada baba sen keman çalmasını biliyor musun? Gibi sorular ile karşı karşıya kalabilirsiniz 🙂 Kısacası fotoğrafa giren her aksesuar  fotoğrafınızın yaşlanmasına neden olacak. Ne kadar sade o kadar güzel. Resimi sanat yapan detaylarsa fotoğrafı sanat yapan sadeliğidir,  bence bu yüzden aksesuar kullanımından kaçınmanızda fayda görüyorum 🙂 Mekan konusunda gelecek olursak,  özellikle istediğiniz bir yer varsa mutlaka fotoğrafçınıza belirtin yüksek ihtimal ile biliyordur ve orada fotoğraf çekmiş bile olabilir. Fotoğrafçınızın çektiği yerleri öğrenin örnek fotoğraflarına mutlaka bakın. İstemediğiniz yerleri belirtin belki farklı alternatifler sunabilir. Sahil konsepti düşünüyorsanız ve yaz ayları ise kesinlikle haftasonuna çekim almayın 🙂 Tiyatro gibi izleneceksiniz.

Mehmet KARA

Düğün Fotoğrafçısı

 

 

 

 

 

 

 

 

2019-03-19T11:53:14+00:00